Echografie

Echografie

Binnen onze praktijk is fysiotherapeut Youri Nijland gespecialiseerd en gecertificeerd echografist. Hij maakt met echografie opnamen van het houdings- en bewegingsapparaat. Pezen, spieren, banden, slijmbeurzen, botten en gewrichten zijn hierdoor zichtbaar. Voorbeelden waarbij echografie wordt gebruikt zijn: afwijkingen aan de achillespees, een tenniselleboog en verkalkingen in pezen (bijvoorbeeld rond de schouder). Daarnaast zijn ook spierblessures, hielspoor of een aanwezige slijmbeursontsteking op een echo zichtbaar. Door een snellere diagnose van blessures is de kans op herstel groter en kan de duur van de herstelperiode verkleind worden.

Echografie is een diagnostisch middel en dus geen behandeling op zich. Wanneer de fysiotherapeut zijn vermoedens wil bevestigen, kan hij een echo maken. De echo maakt hij op basis van een eerder gedaan intakegesprek en lichamelijk onderzoek. Hiermee stelt hij de diagnose en maakt op basis daarvan uw behandelplan. Tijdens of na uw behandeltraject kan de fysiotherapeut weer een echo maken en deze vergelijken met de eerste echo. Mocht het nodig zijn, dan kan de fysiotherapeut uw behandelplan aanpassen.

 

Hoe werkt echografie?

De fysiotherapeut gebruikt een echokop en doet daar gel op. Met de echokop gaat de fysiotherapeut over het lichaamsdeel waar u klachten heeft. Naast u staat een scherm, waar het onderzochte gebied in zwart/wit in beeld gebracht wordt. Het onderzoek duur maximaal een half uur. De behandeling is niet pijnlijk en is niet schadelijk voor uw lichaam.

 

Wordt echografie vergoed door de zorgverzekeraar?

Echografie is onderdeel van een fysiotherapiebehandeling. Fysiotherapie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. U kunt uw polis raadplegen om te zien of u verzekerd bent voor fysiotherapie in uw aanvullende zorgverzekeringspakket.

Heeft u vragen of u wilt graag een afspraak maken voor echografie, neem dan contact met ons op.

Chat openen
Hallo! Kunnen we u ergens bij helpen?
Hallo, welkom bij Fysio Medisch Centrum Rijssen. We beantwoorden via de WhatsApp 5 dagen per week, tussen 08.00 - 17.00 uur. Open nu de WhatsApp en stel uw vraag!