Dry Needling

Dry Needling

Voor dry needling kunt u binnen onze praktijk terecht bij Daniëlla Rafaëla en Youri Nijland.

Dry needling is een specialisatie van de fysiotherapeut, die zich richt op de behandeling van klachten in het houdings- en bewegingsapparaat. Met dry needling worden spierverhardingen ontspannen via het gericht prikken met een naald binnen de spier.

Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur; bij acupunctuur worden vaak meer naalden in het lichaam geprikt, die daar enige tijd in blijven zitten. Bij dry needling wordt één naald gebruikt, waarmee kortdurend de spier wordt behandeld. Dry needling werkt direct in op de spieren en is geen ‘energie’ behandeling.

Wat is een spierverharding en wat voelt u? Een spierverharding is een pijnlijke plek in een spier, die naast een lokale drukpijn, ook vaak (door u herkenbare) pijn ‘op afstand’ kan veroorzaken. Dat is de reden dat u de pijn op een andere plaats voelt dan waar de fysiotherapeut de oorzaak van deze pijn vaststelt. Spierverhardingen kunnen zich uiten in: pijn ter plekke in een spier met of zonder uitstraling; bewegingsbeperkingen en/of stijfheid; verminderde kracht in de spier; pijnklachten en pijnontwijkend gedrag; reacties zoals zweten, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien, rillerig zijn of koude handen.

De behandeling

Hoe kunnen de klachten ontstaan? Acuut: door een verkeerde beweging of een ongeluk; chronisch: door een langdurig verkeerde houding of overbelasting: langdurige overbelasting van bijvoorbeeld arm, nek en/of schouder (RSI, CANS); overbelasting bij sporters; beschadiging van weefsel, zoals bij een meniscus of een hernia; langdurige afwezigheid van beweging, bijvoorbeeld door gipsverband; psychologische factoren zoals stress, depressie, onrust en vermoeidheid; voetafwijkingen of verschillen in beenlengte; chronische infecties en allergieën; slaaptekort, het dragen van te strakke kleding of riem, of na het dragen van een rugzak.

Wat gebeurt er tijdens de behandeling? De getrainde fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en onderzoek proberen uw klachten te analyseren. Daarna worden de spieren onderzocht, die deze pijn zouden kunnen veroorzaken. Specifiek wordt in de spieren gezocht naar spierverhardingen, die vaak drukpijnlijk zijn en aanvoelen als een plaatselijke verdikking. De behandeling is gericht op het deactiveren van de spierverhardingen d.m.v. dry needling. Via gericht prikken met een naaldje worden de spierverhardingen losgemaakt. Bestaan de klachten langer, dan zijn er meestal meer spieren bij betrokken. De klachten zijn dan uitgebreid naar andere spieren en de werverkolom. Het inbrengen van het naaldje voelt u niet. Als de spierverharding wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dat geeft kortdurend een soort kramp gevoel en kan gepaard gaan met wat lokale pijn en soms ook pijn op ‘afstand’. Daarna ontspant de spier zich meestal direct. Het kan ook voorkomen dat u gaat zweten en dat u zich een korte tijd naar of vermoeid voelt, maar dat herstelt zich snel. Na de behandeling krijgt u oefeningen mee voor thuis om de verbeterde bewegelijkheid die is ontstaan te handhaven.

Chat openen
Hallo! Kunnen we u ergens bij helpen?
Hallo, welkom bij Fysio Medisch Centrum Rijssen. We beantwoorden via de WhatsApp 5 dagen per week, tussen 08.00 - 17.00 uur. Open nu de WhatsApp en stel uw vraag!