Cervicale dystonie

Wat is dystonie?

De term dystonie betekent een stoornis (= dys) in de spanning (= tonus) van een of meerdere spieren. De stoornis in spierspanning leidt vaak tot een te hoge spierspanning maar kan op andere momenten normaal zijn.

De huidige omschrijving van dystonie bestaat uit het optreden van onwillekeurige spieraanspanningen die zich uiten in een abnormale stand en/of onwillekeurige vaak draaiende of wringende bewegingen die steeds terugkeren (repetitief zijn). Daarnaast kan er ook een trillende beweging bestaan (tremor). De dystone bewegingen kunnen in alle lichaamsdelen optreden. Ze kunnen in rust aanwezig zijn, maar nemen vaak toe tijdens willekeurig uitgevoerde bewegingen.

Oorzaak

Ondanks het feit dat dystonie zich uit als een stoornis in de spierspanning, ligt de oorzaak in de hersenen. Dystonie is een symptoom, een klacht, die ons vertelt dat er iets misgaat in de onderliggende aansturing vanuit de hersenen. We weten nu dat er niet één dystonie bestaat of één oorzaak, maar dat dystonie een groep van ziektebeelden omvat die zich kenmerken met de onder de definitie genoemde klachten.

Het is de afgelopen decennia duidelijk geworden dat dystonie een ‘netwerkstoornis’ is. Voor het correct uitvoeren van een beweging is een goede communicatie tussen meerdere stations in de hersenen nodig. Hierbij lijken de diepe kernen (basale ganglia) van de hersenen een sleutelrol te spelen, maar ook andere hersengebieden zoals de kleine hersenen (cerebellum), de prefrontale cortex en de hersenstam zijn geassocieerd aan het ontstaan van dystonie. Al met al zijn er dus veel oorzaken of verstoringen op veel verschillende plaatsen in dit netwerk die kunnen leiden tot dystonie.

Behandeling

Voor de behandeling van dystonie zijn meerdere opties beschikbaar. De keuze tussen de verschillende opties hangt af van de uitgebreidheid van de klachten, type van dystonie en het behandeldoel van de patiënt. Het is niet zelden dat er meerdere opties tegelijk worden toegepast, waarbij er een voor de persoon met dystonie en afgemeten plan wordt gemaakt.

Voor de behandeling van cervicale dystonie kunt u binnen onze praktijk terecht bij Joyce te Pas. Zij is aangesloten bij het DystoniaNet.

Meer informatie kunt u vinden op de website van Dystonia.net.

Chat openen
Hallo! Kunnen we u ergens bij helpen?
Hallo, welkom bij Fysio Medisch Centrum Rijssen. We beantwoorden via de WhatsApp 5 dagen per week, tussen 08.00 - 17.00 uur. Open nu de WhatsApp en stel uw vraag!