Obesitas bij kinderen (bikkels)

Bikkels

Overgewicht bij kinderen en jongeren is wereldwijd een groeiend probleem. Ook in Nederland groeit dit probleem elk jaar. Daarom sloegen een Kinderfysiotherapeute, Diëtiste, Gezondheidspsychologe en een Consulent weerbaarheid & voeding de handen ineen om dit probleem aan te pakken. Zo ontstond het programma Bikkels.

Overgewicht kan leiden tot allerlei ernstige gezondheidsklachten zoals diabetes, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en pijn aan de gewrichten. Overgewicht gaat niet vanzelf over, maar hoe jonger het probleem wordt aangepakt, hoe beter de resultaten. Overgewicht kan ook psychische problemen opleveren. Kinderen worden soms gepest en kunnen minder zelfvertrouwen hebben.

Voor wie?

Bikkels is een programma voor basisschoolleerlingen met overgewicht in de leeftijd van 6-12 jaar. Bikkels 12+ is een programma voor middelbare scholieren met overgewicht in de leeftijd vanaf 12 tot en met 16 jaar. Individueel wordt gekeken of het programma geschikt is voor uw kind.

Beweging:
Onder begeleiding van een Kinderfysiotherapeut trainen de kinderen één tot twee keer in de week in groepsverband. In spelvorm en op speciale apparatuur wordt aan de conditie gewerkt. Plezier in bewegen staat daarbij voorop!

Voeding:
De kinderen/jongeren in deze leeftijd zijn volop in de groei en hebben goede voedingsstoffen nodig. Het programma richt zich dan ook op gewichtsbehoud. Om dit te bereiken leren opvoeders en kinderen alles over de basisprincipes van gezonde voeding.

Weerbaarheid:
Een positief zelfbeeld, trots zijn, vertrouwen op eigen kracht en intuïtie, doorzettingsvermogen en wilskracht zijn kernwoorden van weerbaarheid. Deze aspecten zijn onmisbaar voor kinderen die een nieuw gezond leefpatroon willen aanleren. In acht of tien groepslessen wordt door kringgesprekken, toneelstukken en bewegingsoefeningen aan weerbaarheid gewerkt.

Het programma

Een half jaar lang trainen kinderen en jongeren twee keer in de week (bewegingsles en weerbaarheidsles) in een groep in het Medisch Centrum Rijssen. De opvoeders zijn een belangrijke schakel in de behandeling van kinderen met overgewicht en krijgen daarom vijf bijeenkomsten over beweging en voeding. Motivatie van zowel opvoeder als kind is bepalend voor het succes.

Kosten:
Het multidisciplinaire programma wordt, afhankelijk van polis en zorgverzekeraar geheel of gedeeltelijk vergoed. Wij kunnen u hier alles over vertellen.

Deze trainingen worden gegeven door Kinderfysiotherapeut Loes de Boer-Bouwman.

Chat openen
Hallo! Kunnen we u ergens bij helpen?
Hallo, welkom bij Fysio Medisch Centrum Rijssen. We beantwoorden via de WhatsApp 5 dagen per week, tussen 08.00 - 17.00 uur. Open nu de WhatsApp en stel uw vraag!